Yetki Belgesinin Taşıtlarını Sorgulama
Böylelikle aracınızın yönetimi, bakımı, sigortası gibi konularla uğraşmak yerine, uzman bir ekip tarafından hizmet alabilirsiniz. Yetki belgesi4925 sayılı karayolu taşıma yönetmeliği çerçevesinde düzenlenen ve taşıma işini sınıflandırıp her sektörün faaliyet alanını düzenleyen yönetmelikle tanımlanmış belgelerin genel adıdır. K belgelerinde K belgesi şahıs ya da tüzel kişilerde meydana gelen durum değişikliklerinin bildirilmesi zorunludur. Türkiye’nin illerinden herhangi birinde Ticaret Odası, Sanayi Odası, Esnaf Odası ve Ziraat Odası’na kayıtlı olup kamyonet, kamyon, çekici, römork ve yarı römork araç sahipleri olanlar K belgesi ile yükümlü tutulur. K1 belgesi için gereken evraklar arasında pek çok belge bulunmaktadır. Bu yazımızda K1 belgesi almak için gereken belgeleri görebilirsiniz.
Taşımacılık yapmak isteyenlerin yetki belgesi bulundurması gerekir. Ulaştırma Bakanlığı’nın yük taşımacılığı yapacaklar için zorunlu kıldığı yetki belgeleri K belgeleri olarak adlandırılır. Panelvan araçlarda K belgesi olmadan ticari ve kargo taşımacılığı yapılamaz. Bu belge gereklidir ve olmaması durumunda yasal sorunlarla karşılaşabilirsiniz. K belgesi olmadan sadece kişisel kullanım amaçlı taşımacılık yapılabilir. K belgesi başvuru süreci, öncelikle başvurunun ilgili kuruma yapılmasıyla başlar. Başvuru, taşıma, lojistik veya nakliye alanında faaliyet gösteren bir şirket tarafından yapılabilir. Başvuruda, şirketin faaliyet gösterdiği sektör, taşımacılık yapılacak malzemelerin özellikleri ve araçların taşıma kapaparibahis gibi bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde belirtilmesi önemlidir.
Tursab Belgesi Başvuru
3’üncü şahıslar üzerine kayıtlı araçlar için bu belge alınamaz. K1 yetki belgesi için başvuran gerçek kişilerin 1 birim taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları, tüzel kişilerin ise 2 birim taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları gerekir. Tüzel kişiler için yetkilendirilen kişilerin, şirket için ise, ortaklardan en az bir tanesinin başvurması yeterli olur. Bu sayede ticari işlemlerin yapılması da mümkün hale gelir. K 1 yetki belgesine kayıt olacak taşıtların trafik belgelerinde ve motorlu araç tescil ticari olarak tescil ve kayıt edilmiş olmaları da zorunludur. Ev ve büro eşyası taşımalarında, K3 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler. Yurt içi eşya taşımalarında, K1 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş özmal ticari taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilirler. 1) K2 yetki belgesi türleri için taşıtların motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunlu değildir. K2 yetki belgesi türleri için taşıtların motorlu araç tescil ve trafik belgelerinde ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş olmaları zorunlu değildir. K Belgesi şahıs adına alınabildiği gibi tüzel kişilik ya da şirketler adına da alınabilir.
K belgesine sahip olmanız, ticaretinizi genişletme ve daha fazla müşteriye ulaşma fırsatı sunar. Yasalara uygun olarak ticaret yapmanız, işinizi büyütmenize yardımcı olabilir. Kendi öz mal araçları ile hususi veya ticari olarak alınmış olsun şayet araç yük taşımaya haiz bir araç ise yapılan işe uygun K Belgesi mutlaka alınması gereklidir. Yetki belgelerine araç ilavesiiçin ilave edilmek istenen aracın muayene tarihi geçerli ruhsatın 4 yüzününde fotokopisi ile başvuru yapılır. İstisna olarak K2 belgelerine leasing sözleşmeli araç ilavesi yapılabilir. Bu işlemde kiralama oranı öz mal araç sayısının 10 katından fazla olamaz. Tüzel kişiler için yetkilendirilmiş kişilerin, şirket için ise ortaklardan bir tanesinin başvurması yeterli olmaktadır. Böylece ticari işlemlerin yapılması mümkün hale gelecektir. 2010 yılında gelen düzenleme ile birlikte K belgelerinin ya da aslına uygun fotokopilerinin taşıma esnasında araçta bulundurulması zorunludur.
Belediye Para Yardımı Nasıl Alınır? Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hatta faaliyetiniz esnasında diyelim ki bir aracınız 20 yaşını doldurdu. Yerine muhakkak daha yeni bir aracı ilave ettirmeniz gerekir. Aksi halde K1 yetki belgenizin iptali dahi söz konusu olur ve bu arada yeni bir araç ilave ettirdikten sonra 20 yaşını dolduran aracı da rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz. Panelvan araçlarda K belgesi, taşımacılıkla uğraşan kişilerin ve şirketlerin taşıma yetkisi olduğunu belgeleyen bir ruhsat türüdür. Bu belge, ticari ve kargo taşımacılığı yapmak isteyen panelvan araç sahipleri için gereklidir. Panelvan araçları ticari amaçlarla kullanmak isteyen sürücüler için K belgesi hayati öneme sahiptir. K belgesi, yük ve yolcu taşımacılığı yapmak isteyen sürücülere verilen bir tür yetkilendirme belgesidir. Bu haklar, süreci daha verimli ve güvenli hale getirmek için belirlenmiştir.
K1 belgesi ile evden eve taşımacılık işi yani K3 belgesi işi yapamazlar. Kullanılacak aracın cinsine göre yıldızlı k1 belgesi ve normal k1 belgesi olmak üzere iki çeşit belge düzenlenmektedir. Yetki belgesi eki taşıt belgelerine, eşya taşımaya mahsus ticari taşıtlar kaydedilir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından araç kullanım alanlarına göre çeşitli belgeler verilmektedir. K belgesi hangi araç kullanımları için verilen bir belgedir? Bakanlıktan bu belge başvurusu için neler yapmak gerekmektedir? İşte K belgesi ve çeşitleri hakkında bilgileri derledik. Firmanızda ki araçların tamamı kurtarıcı türünden araçlar ise kapasite şartı aranmaz.
{
K Belgesi Nedir
|}
Kontrol sırasında belgeniz yanınızda değilse ya da daha kötüsü, belgeniz hiç yoksa idari para cezasına tabi tutulursunuz ve kontrolü yapan memurun inisiyatifine bağlı olarak aracınız bağlanabilir. K Belgesi için başvurular Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından alınmaktadır. Eğer varsa ilçe müdürlüğüne, yoksa il müdürlüğüne giderek içinde tüm gerekli belgelerin bulunduğu dosyayı bizzat kendiniz teslim etmelisiniz. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 2023 yılı için ücretlendirmeler şu şekildedir; K1 belgesi ücreti 44,264 lira olarak belirlenmiş olup yüzde 75 indirimli K1 belgesi için 11,066 TL ödenir. Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan tedbirler gereğince K belgesi işlemlerinin bir kısmı Ticaret Odası’na gitmeden e-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. K belgesi almanın avantajları arasında yasal olarak taşımacılık yapmanızı sağlamak, müşterilerin güvenini kazanmak, işlerinizi daha profesyonel bir şekilde yürütebilmek bulunur. Dezavantajları ise başvuru sürecinin bazı evrak ve düzenlemeler gerektirmesi ve ek maliyetler getirmesi olabilir.
Bu araçları kullanacak olanların ise K belgesi hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Bu yazıda, K belgesi hakkında tüm bu konuları detaylarıyla ele alacağız. K3 yetki belgesiTicari amaçla yurt içinde ev ve büro eşyalarını taşımak için K3 yetki belgesine sahip olunmalıdır. Gerçek kişilerin, kendi adına tescil ve kayıt yapılmış olduğu yüklü ağırlıkları kg geçmeyen şehir dışına çıkmayan eşya taşımaya mahsus özmal ticari taşıt filosu ve kamyonet olması gerekir. Gerçek kişilerde, yetki belgesi sahibinin talebi üzerine; yetki belgesi, babası veya annesi veya eşi veya çocukları veya kardeşleri arasında bulunan bir gerçek kişi adına düzenlenebilir. Eğer yetki belgesi sahibine bu Yönetmeliğin geçici maddeleri ile önceden tanınmış muafiyetler varsa; bu muafiyetler yeni yetki belgesi sahibi için geçerli olmaz. Yetki belgesinin yeni sahibi, bu değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Yönetmelikte öngörülen şartları sağlamak zorundadır. K belgesi, taşımacılıkla uğraşan ve ticari amaçla eşya veya yolcu taşıyan her araç sahibinin sahip olması gereken bir belgedir.
Zamanında bildirilmeyen her satış için 410 TL para cezası uygulanır. K belgesi alabilmek için öncelikle başvuru yapılması gerekiyor. İlçe Müdürlüklerine veya İl müdürlüklerine istenen evraklarla birlikte başvuru yapılabilir. Ulaştırma Bakanlığınca koordine ve takip edilen bu işlemler e-devlet üzerinden alınabilmektedir. Böylece bu belgenin alınması daha kolay ve daha pratik hale gelmiştir. Bu yolu kullanmak istemeyenler ya da K belgesi ile ilgili daha başka işlemleri olanlar Bakanlığa direkt başvurabilirler. Eğer bulunan illerde ilgili müdürlükler varsa, bu müdürlüklere de başvuru yapılabilir. 2023-YKS Yükseköğretim Programları Ek Yerleştirme Kılavuzu’na, aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir.